Ismeretlen támadók ismét az USA kritikus kommunikációs infrastruktúráját vették célba. Szeptember 14-én Kalifornia államban található Livermore-ban az Internet gerinchálózatának egyik optikai kábelét vágták el, ez azonban nem egy elszigetelt támadás, a hatóságok ezzel együtt már 14 különböző támadásról tudnak, amik ebben a régióban érték a kommunikációs rendszert. További részleteket a securityaffairs.co cikkében lehet olvasni.

A TrendMicro az idei BlackHat konferencián mutatta be a GasPot-nak nevezett, automatizált benzinkuti rendszerek elleni támadásokról készített kutatásának eredményeit. Rövid összefoglaló a TrendMicro blogján, részletek a letölthető tanulmányban találhatóak.

A Darkmatters.com július 29-i cikke alapján leállították a Pentagonban azt a levelezőrendszert, amit többek között a vezérkai főnökök egyesített bizottsága is használt. A leállítás oka, hogy gyanús tevékenységeket észleltek a rendszerben.

A Darkmatters teljes cikke itt olvasható.

Tovább fejlesztik kibertér-képességeiket az USA fegyveres erői, a Cyber Command és az egyes fegyvernemek után a Nemzeti Gárda is kibervédelmi csapatok felállítását kezdi meg, írja július 30-i cikkében a Darkmatters.

A finn F-Secure egy új változatot talált a Havex.A néven ismert trójaiból, amely elsősorban az európai energiaszektorban használt SCADA rendszereket keresi. Az F-Secure első elemzése itt olvasható.


A trójai jelentőségét jelzi, hogy az ICS-CERT narancs szintű riportot adott ki az F-Secure elemzésére hivatkozva.


A thehackernews.com-on és a darkreading.com-on további cikkek jelentek meg a Havex-ről.

 

Frissítés: Az ICS-CERT egy rövidebb elemzést és a Havex elleni védekezés lehetőségeit részletező publikációt jelentetett meg, ami itt érhető el.

Június 30-án Michael Mimoso a threatpost.com-on írt a Havex-ről.

 

Frissítés2: A Symantec július 2-án egy nagyobb lélegzetvételű elemzést adott ki az esettel kapcsolatban, ami itt érhető el.

Július 1-jén a thehackernews.com-on újabb cikk jelent meg a témában.

Július 2-án az eweek.com-on és a securityaffairs.co-n is cikkek jelentek meg, amik a Havex/Dragonfly témakörrel foglalkoztak.